Slijmbeursontsteking elleboog / bursitis olecrani
Slijmbeursontsteking elleboog / bursitis olecrani
De slijmbeurs van de elleboog bevindt zich net op de tip van de elleboog (= olecranon). De slijmbeurs is een met vocht gevuld “kussentje” om het bot te beschermen tegen de overliggende huid. Dergelijke slijmbeurs kan ontsteken, we spreken dan van een bursitis.
Oorzaken
Oorzaken voor het ontstaan van een slijmbeursontsteking van de elleboog kunnen zijn: veel en lang op de elleboog leunen, een val op de elleboog, een scheur van de tricepspees, een ziekte zoals reumatoïde arthritis of jicht, een bacterie via een wonde in de huid.
Symptomen
Een bursitis olecrani wordt gekenmerkt door een zwelling aan de achterzijde van de elleboog. Meestal is de zwelling niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam worden ervaren. In de meeste gevallen gaat het om een niet-infectieuze bursitis.
Indien de zwelling warm, rood of pijnlijk is, wijst dit eerder op een infectie. Af en toe kan ook de huid van de onder- of bovenarm rood aankleuren (= cellulitis), kan er koorts en/of rillingen zijn. Neem zo snel mogelijk contact op met een arts bij vermoeden van infectie.
Diagnose
Bij klinisch onderzoek zal er d.m.v. een punctie gecontroleerd worden of het al dan niet om een infectie gaat. Bij een ontsteking is het vocht in de slijmbeurs helder, bij een infectie is het troebel/etterig. Een infectie komt voor in 30% van de gevallen.
Bijkomend wordt er een radiografie genomen om te beoordelen of er zich verkalkingen in de slijmbeurs bevinden en of er sprake is van botspoor. Bij het vermoeden van een infectie wordt er ook een bloedonderzoek uitgevoerd om te ontstekingswaarden te bepalen.
Behandeling
Bij de meeste zwellingen volstaat rust, ijsapplicaties, druk mijden en inname van ontstekingsremmers (indien geen maagproblemen). Indien de zwelling toch blijft terugkeren en als storend wordt ervaren, kan via een operatie de slijmbeurs worden verwijderd. Dit gebeurt onder locoregionale anesthesie via dagziekenhuis.
Bij vermoeden van infectie, zal een antibioticakuur worden opgestart. Dit gebeurt in de eerste instantie meestal via orale antibiotica. Maar indien dit toch onvoldoende blijkt te zijn, kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn voor intraveneuze antibiotica. In ernstige gevallen kan het noodzakelijk zijn bijkomend via een spoedoperatie een spoeling van de slijmbeurs uit te voeren om de etter te verwijderen.
Revalidatie
- Wonde: de eerste 2 weken wordt een drukverband aangelegd. Dit zorgt ervoor dat de elleboog minimaal kan worden bewogen zodat de wonde rust krijgt om te helen en er minder kans is dat er zich bloed ophoopt. De hechtingen worden verwijderd na 2-3 weken op de controle raadpleging. De elleboog kan langere tijd na de operatie nog gezwollen blijven.
- Pijnstilling: de wonde kan de eerste dagen nog wat gevoelig zijn. Neem dan zo nodig de pijnstilling die is voorgeschreven.
- Bewegen: de eerste 2 weken is het belangrijk de elleboog zo minimaal mogelijk te plooien zodat de wonde voldoende rust krijgt om te helen. Nadien mag de elleboog direct worden belast als de pijn dit toelaat. Steunen op de elleboog wordt afgeraden tot de pijn en zwelling verdwenen zijn.
- Mogelijke complicaties: wondinfectie, nabloeding. Dit is meestal na enkele dagen merkbaar. Wanneer u denkt dat u één van deze complicaties heeft, neemt u contact op met het ziekenhuis.
Wat in geval van nood?
U neemt onmiddellijk contact op met de dienst Orthopedie indien:
- U koorts ontwikkelt (meer dan 38°C)
- Er meer pijn ontstaat dan voordien, gecombineerd met zwelling en roodheid
- De wonde etter verliest
- De pijn blijft ondanks rust, ijsapplicaties en adequate pijnstilling
In geval van nood buiten de kantooruren kan u contact opnemen met uw huisarts of de dienst Spoedgevallen van het AZ Klina.