Behandeling cubital tunnel syndroom
Behandeling cubital tunnel syndroom
De cubitale tunnel
De cubitale tunnel is een ruimte aan de binnenzijde van de elleboog waarin een van de grote zenuwen van de arm loopt (= de ulnaris zenuw). De zenuw loopt aan de binnenzijde van de bovenarm naar de voorarm en passeert hierbij aan de elleboog, meer specifiek achter het voelbare beenderig uitsteeksel aan de binnenzijde. Deze plaats is zeer herkenbaar wanneer je de elleboog stoot en pijnlijke uitstraling voelt tot in de vingers (pink en ringvinger).
Cubitaal tunnel syndroom is een inklemming van de ulnaris zenuw ter hoogte van de elleboog. De ulnaris zenuw voorziet de pink en de helft van de ringvinger van gevoel. De zenuw geeft ook controle over de meeste kleine handspieren die instaan voor de fijne motoriek, maar ook de grotere spieren in de voorarm die zorgen voor een sterke grijpkracht.
Symptomen
De klachten die kunnen ontstaan bij een cubitaal tunnel syndroom zijn tintelingen, voosheid, branderig of slapend gevoel in de binnenzijde van de voorarm, ringvinger en pink. Bij een langer bestaande cubitaal tunnel syndroom kan dit gevoelsverlies permanent zijn, alsook verzwakking van de kleine handspieren. De symptomen verergeren door rechtstreeks druk op de binnenzijde van de elleboog of wanneer de elleboog langdurig geplooid wordt gehouden (denk hierbij aan GSM-gebruik, lezen van een boek, …).
Oorzaken
Regelmatige krachtige buig- en strekbewegingen van de elleboog (bijvoorbeeld bij het bedienen van apparaten) kunnen een oorzaak zijn. In een minderheid van de gevallen is de zenuw extra beweeglijk en glijdt hij bij het buigen van de elleboog telkens over het botuitsteeksel. Ook kan de zenuw ingeklemd raken door een te nauwe bindweefselband die eroverheen loopt.Tenslotte kan de zenuw beschadigd geraken door een uitwendig letsel, voortdurende druk of een botbreuk uit het verleden.
Diagnose
Een volledig klinisch onderzoek is meestal voldoende om de diagnose te stellen. Bijkomend wordt er een echografie van de elleboog uitgevoerd om de inklemming al dan niet te bevestigen, alsook een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) om de ernst van zenuwinklemming te beschrijven.
Behandeling
Meestal verdwijnen de symptomen door de druk aan de binnenzijde van de elleboog te mijden, de elleboog minder te plooien, dragen van een nachtspalk met de arm gestrekt,… Dit is vooral wanneer het EMG nog geen duidelijke afwijkingen toont, of als de klachten houdingsgebonden zijn.
Wanneer deze aanpassingen onvoldoende zijn voor uw klachten of er zenuwschade is, kan een operatie overwogen worden. Het voornaamste doel van de operatie is om te voorkomen dat de klachten erger worden en de zenuw volledig onbruikbaar wordt.
De operatie
De operatie gebeurt in dagziekenhuis onder algemene narcose. De ulnaris zenuw wordt bij uw elleboog opgezocht en vrij gelegd dmv een 5-tal cm grote incisie. Soms wordt de zenuw naar de buigzijde verplaatst (= ulnaris transpositie) indien de zenuw niet in zijn goot blijft liggen.
Revalidatie
-
- Wonde: de eerste 48uur wordt er een drukverband aangelegd/ 2 weken indien de zenuw verplaatst werd. Dit kan u nadien zelf verwijderen of via de voorziene raadpleging. Belangrijk is om de eerste 2 weken de wonde droog en proper te houden. Wordt de pleister toch nat, vies of komt hij los: verwijder de pleister, dep de wonde droog en kleef een nieuwe pleister. De hechtingen worden verwijderd op de controleraadpleging.
- Pijnstilling: de wonde kan de eerste dagen nog wat gevoelig zijn. Neem dan zo nodig de pijnstilling die is voorgeschreven.
- Bewegen: indien de zenuw niet verplaatst wordt tijdens de operatie, mag u de elleboog meteen na de operatie bewegen. Meestal is er nadien geen kinesitherapie noodzakelijk, tenzij bij vertraagde bewegingswinst. Hou er wel rekening mee het de eerste 2 weken rustig aan te doen owv de wondheling.
Indien de zenuw verplaatst wordt tijdens de operatie, krijgt u een draagdoek voor 2 weken en dient u enkele keren per dag de elleboog rustig te bewegen. De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten/heffen/potten open draaien.
-
- Mogelijk complicatie: vermindert gevoel aan de binnenzijde van de elleboog dat tijdelijke of permanent kan zijn.
- Een verbetering van de zenuwfunctie kan soms tot één à twee jaar na de ingreep duren. Bij ernstige gevallen treedt soms geen volledige zenuwrecuperatie meer op.
Wat in geval van nood?
U neemt onmiddellijk contact op met de dienst Orthopedie indien:
- U koorts ontwikkelt (meer dan 38°C)
- Er meer pijn ontstaat dan voordien, gecombineerd met zwelling en roodheid
- De wonde etter verliest
- De pijn blijft ondanks rust, ijsapplicaties en adequate pijnstilling
In geval van nood buiten de kantooruren kan u contact opnemen met uw huisarts of de dienst Spoedgevallen van het AZ Klina.